söndag 20 juli 2014

Bloggdalas bokcirkel. Asta recenserar "Liten handbok i konsten att bli lesbisk" av Mian Lodalen och Matilda TudorDags igen för recension.
I en bokcirkel som känts som den hackat lite på sistone, där det skolkats både här å där, inte minst från undertecknad själv och där det nästan känts lite ofrivilligt att få någon att välja bok så ville jag skaka om cirkeln lite.
Välja något annat. Avstå från romanen och prosan. Provocera er. Utmana er. Roa er.
Kanske få er... eller mej själv... att tänka nytt.
Denna månaden har vi läst "Liten handbok i konsten att bli lesbisk" av Mian Lodalen och Matilda Tudor.

Boken innehållande en del fakta, studieredovisningar och uppräkningar kring förträffligheten att leva som flata. Detta blandas med "här är mitt liv" berättelser, seriestrippar och anekdoter.
Vi serveras råd & rön kring allt ifrån hur man raggar på andra tjejer, vilka kontaktvägar som finns till handfasta tips i tjejsexets härliga konst. Allt från att gnugga å gnida till att slicka... kön (är så våldsamt obekväm med flatornas förkärlek till att säga fitta hit å dit. Mitt problem, jag inser det) till att sy sin egen strap on.

Om boken är rolig? Nja, så där. Småunderhållande absolut. Men här hade jag nog förväntat mej rätt mycket mer.
Inspirerande? Absolut.
Det är lika mycket en feministisk (hand)bok som en bok om homosex för brudar.

Bokens stora essens är två.
Tjejer/ kvinnor är underbara. Rakare, schysstare, bättre i sängen, mer omtänksamma, roligare, öppnare, trognare, mindre kroppsfixerade, fantasifullare, snällare and so on.
Där känner jag mej... som outsider... en smula tveksam.
Nog finns det både ock?
Jag känner väldigt snälla, rara, omtänksamma män och jag känner  kvinnor som verkar vara satan själva i mänsklig form.
Den andra, och kanske främsta, poängen är att nästan alla har bisexuell potential inom sej.
Samhället är så vansinnigt heteronormativt och redan från vi är riktigt riktigt små formas vi in i fållan vi sagor, sånger, lekar, filmer, mängden förebilder om man-kvinna. Prins-prinsessa.
Vi lämnas så få utrymmen till att experimentera, söka, känna efter, bejaka olika former av lust att så länge vi är det allra minsta bisexuella så väljer vi nästan per automatik motsatta könet.
Detta har jag alltid anat, men boken förstärkte den känslan hos mej.

Själv har jag aldrig haft något förhållande med en kvinna. Jag har aldrig haft sex med någon heller.
Men sedan tonåren har jag... lite rebelliskt nästan... satt näsan i vädret och sagt "jag håller det inte för osannolikt att jag någongång förälskar mej i en kvinna."
Jag har alltid känt att det är möjligt.
Efter att ha läst boken känner jag att det är lite mer möjligt. Att det handlar om aktiva val.
Just nu är jag i en relation. I ett äktenskap till å mer och att ragga känns varken lämpligt eller aktuellt... varesej på man eller kvinna.
Men om jag blev singel?
Tja, då skulle jag nog mer aktivt hålla dörren öppen. Kanske till å med så öppen att jag skulle göra mej ett studiebesök i den världen, vem vet...

Boken får en klen 3:a. Nån större läsupplevelse var den inte.
Men å andra sidan, DET är kanske inte meningen med en handbok?

Puss/ Asta


2 kommentarer:

 1. Jag gillade den! Det förstärkte så mycket av det jg redan tänker och tror! Min man brukar alltid säga att vi föds queera, utan "kön" (i det socialiserade könets mening) och utan enkelriktad sexualitet, men sen skolas vi in i heteroformen. De som vågar känna något annat och som vågar bryta, de håller sig sen till det egna könet, det blir en vana. Men egentligen skulle vi kunna förälska oss i och ha sex med vilken individ som helst, som har rätt personlighet för oss. Så känns det efter att ha läst den är boken, som jag redan lämnat över till dottern, så hon inte ska starta sitt liv lika snävt som jag gjorde1

  Någon kommenterade inne hos oss att om det inte finns en liknande bok för killar som vill byta sexuell inriktning så var det här diskriminerande... Den personen har inte ens förstått grunderna i diskriminering. Då skulle ju ingen kunna skriva en enda fackbok utan att det var diskriminerande. En bok om träd, diskriminerar den som vill odla blommor, en bok om hur du sköter ditt blonda hår, diskriminerar den som har rött hår... Jag baxnar över sådana åsikter...

  SvaraRadera
 2. Jag håller med din man Freja! Att vi nog faktiskt föds gueera! Tack - det var precis det jag försökte ge uttryck för! Och jag hoppas verkligen att din fina tös kan få nytta av boken. För den är viktig i många delar. Sedan: det som kommenterades inne hos dig, om diskriminering… Jösses!

  Asta - tack för bokvalet!! Kul att läsa annat än man kanske skulle valt själv! Och du - jag håller med dig i din tanke: att alla kvinnor faktiskt INTE är goda, fina, släta och mjuka.. De är människor och som människor kan vi vara båda onda och goda, kvinnor som män, som queera som bisexuella. Det är lite därför jag känner att jag så tydligt blir asexuell. För för mig betyder verkligen inte detta med sexet någonting. Jag har ALDRIG låtit någon tvinga mig till sex. Jag har aldrig saknat sex eller varit särsklit intresserad av det. Och därför kändes boken som lite… Tjaaaa, lite väl fixerad. Jag kan bli attraherad av både män och kvinnor. Men det är av deras tankar, åsikter. Och inte ihopkopplat med sex. Men däremot känner jag att om det någongång skulle ta slut mellan min man och mig så skulle jag ALDRIG leva ihop med en ny människa. Jag vill vara själv. Så, vad säger det om mig? *skrattar*

  Ha bra ny vecka! Kram

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare