fredag 25 juli 2014

Stulen brilliant krönika

 Farväl? Moderaterna lanserade arbetslinjen, en samhällsanalys där människor delas in i närande (de med jobb) och tärande (sjuka och arbetslösa). Med hjälp av den har Alliansen monterat ner den svenska modellen.

OBS Text som är lånad ur Aftonbladet. Dagens ledarsida. Skriven av journalist Jonna Sima.
Så jäkla bra. PRECIS så här är det. Det är valår i år kära läsare. Skicka iväg Alliansen till historien nu. Må den vila i frid.

I en ny rapport beskriver LO hur Alliansen har monterat ner den svenska modellen. Efter åtta år är resultatet tydligt. Arbetsgivarna är vinnarna och löntagarna förlorarna. De sjuka och arbetslösa har inte ens fått en pallplats.
Det började med att Moderaterna i 2006 års valrörelse lanserade sig som ett nytt ”arbetarparti”. Per Schlingmann brukar ofta få kredden som upphovsmakaren bakom framgångssagan.

Stöpte om klassanalysen

Men egentligen heter hon Ebba von Sydow. I en radiointervju i P1 2005 beskrev den dåvarande modebloggaren sig som arbetarklass. Motiveringen var att hon arbetade 60 timmar i veckan.
I  dag kan det vara lätt att fnissa åt historielösheten. Men von Sydow formulerade där och då tanken bakom de ”Nya Moderaterna”. De stöpte om klassanalysen som alltid har handlat om förhållandet mellan arbete och kapital. På moderatiska gick den i stället ut på att dela upp samhället i människor som arbetar och de som inte gör det. Närande och tärande. De kallade det för arbetslinjen.
Det lät modernt tyckte många väljare.

Sjuka har blivit fattigare

I arbetslinjens namn har Alliansen kunnat ge dem som arbetar mer pengar i form av jobbskatteavdrag – samtidigt som sjuka och arbetslösa har blivit fattigare.
Avgifterna till a-kassan höjdes medan ersättningarna trappades ner och en rad försämringar i villkoren infördes. För den som blir arbetslös har risken för fattigdom blivit stor.
Samma sak gäller vid sjukdom. Sänkta ersättningar i sjukförsäkringen och en tidsbegränsad sjukpenning har varit katastrofal för många som befinner sig i livets mest utsatta situation. Svårt cancersjuka har varit tvungna att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.
I takt med växande arbetslöshet har otryggheten på arbetsmarknaden ökat. Allt fler tvingas hoppas på att få ett samtal eller ett sms om att de har ett arbete att gå till på morgonen.

Behöver inte bli så

Sammanlagt har förändringarna skakat om den svenska modellen i grunden. Fyra år till med Alliansen kan begrava den för gott. Men det behöver inte bli så. Många som tyckte att Nya Moderaterna var fräscha tycker inte att en arbetslinje som straffar sjuka är det. Allianspartierna vinner bara valet om svenska folket är redo att säga farväl till ett Sverige som gav alla möjligheten till en andra chans.

1 kommentar:

  1. Jag delade direkt krönikan på Facebook - mycket bra!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare